Periplul echipei Hercules Trophy Romania la prima ei competitie Hercules Trophy din Belgia – Universum

Social

Limbă:

Periplul echipei Hercules Trophy Romania la prima ei competitie Hercules Trophy din Belgia

11 iul 2017

[cml_media_alt id='7531']20170624_093635[/cml_media_alt]

de Eliza Pisică, Project Manager Hercules Trophy România

Am fost acum două săptămâni în Belgia, la Mechelen, la prima noastră competiție Hercules Trophy și a fost o aventură demnă de povestit!
Împreună cu Adrian și Sabin, am petrecut 5 zile complete (21 – 25 iunie 2017) alături de echipa din Belgia, care organizează această competiție de peste 18 ani, atât în Mechelen, cât și în Antwerp.
De la set-up-ul logistic la crew briefing, de la dansul Herculean la cele 10 probe intr-un mix unic, din backstage până pe scenă lângă DJ-ii de la Tomorrowland, de la participant la observator, echipa noastră delegată a văzut toate fațetele unui Hercules Trophy cu experiență și povestește despre ele.
Totul a început cu invitația fondatorilor Hercules Trophy, Yves și Inge, de a gusta experiența celei mai cool competiții (aproape) sportive, direct la sursă.
Pregătirile nu au durat prea mult, pentru că urma să fim participanți în una din cele 3 zile de competiție și ne-am dorit să o păstrăm cât mai autentică și mai aproape de experiența pe care o vor avea românii la prima ediție de la noi.
Practic, nu am făcut nimic ca să ne pregătim, nu ne-am antrenat deloc, nu am știut dinainte care sunt toate probele sau regulile lor, nu ne-am făcut o strategie, nu ne-am cunoscut nici măcar ceilalți colegi sau pe căpitanul de echipă!
Dar am fost acolo, am jucat frumos și… Abia așteptăm prima ediție din România, în primăvara lui 2018! Va fi memorabilă!


Ziua I – 21 iunie 2017 & Ziua II – 22 iunie 2017

Turul locației și întâlnirile cu echipa de organizare

Ora 3:45, București

Hm, eram deja foarte entuziasmată de plecare, așa că nu mi-am dat seama că poate exagerez puțin să mă duc la aeroport cu 2 ore și jumătate mai devreme, de aceea nu am ezitat nicio secundă să îi sun și pe colegii mei, Adi și Sabin, cu care aveam să petrec următoarele 5 zile în Belgia. Intuiți bine, ei nu erau la fel de entuziasmați că îi sun la ora aceea.

12:00 Mechelen, Belgia

Primele noastre zile în Belgia au fost mai degrabă unele tehnice. Am asistat la mai multe întâlniri ale membrilor echipei de organizare, pe diverse situații ce se cereau rezolvate cu o zi – două înainte de începerea evenimentelor.

Dar mai întâi ne-am bucurat de un tur complet al locației (Parcul public De Nekker), în care Sanna, Project Manager-ul acestei ediții Hercules Trophy, ne-a povestit pe scurt unde o să fie amplasate toate elementele de logistică (“Cum adică? Cu mai puțin de 2 zile înainte de un eveniment de 3 zile, cu peste 3000 de participanți, logistica nu e încă pe poziții?!).

După scurt timp deja ne simțeam parte din echipa de organizare și am fi vrut să ne implicăm mai mult. Dacă nu ne-ar fi trimis la plimbare, că era o zi tare frumoasă (pe care ei o considerau caniculară la 27 – 28 grade C!) și merita să explorăm un pic și Mechelen și împrejurimile, poate chiar lacul de lângă cabanele unde eram cazați!

Ne-am familiarizat repede cu Hercules Trophy Village, nucleul unde aveau sa se întâmple toate lucrurile neașteptat de cool din următoarele zile:

 • sesiunea de briefing pentru crew, toți oamenii care urmau să aibă în grijă 10 probe fun, peste 350 de echipe din nenumărate companii, peste 3000 de participanți plini de energie absolut molipsitoare! Sigur, noi aveam să ne dăm seama de asta abia după 3 zile.
 • Hercules Dance (“Hm, presupun că ăsta e un fel de warm-up, cum se face la toate competițiile sportive, nu? Ce repetiție să faci pentru așa ceva, că doar te iei după instructor, nu?“).
 • Repetiții generale.

Ce ne-a rămas în minte foarte clar după toate aceste întâniri au fost niște detalii punctate bine de către Yves, fondatorul Hercules Trophy.

 • Această competiție este despre oameni, despre echipă, despre a fi fair și, mai ales, este despre distracție!
 • timing-ul este crucial (pentru fiecare echipă, 15 minute durează o probă, 15 minute – pauză), iar participanții trebuie să înțeleagă și ei acest lucru, ca să fim siguri că nu facem un eveniment plictisitor d elung.
 • Hercules nu este despre a câștiga cu orice preț, riscând integritatea ta sau a cuiva din jur, ci este despre teamwork și, mai ales, despre distracție.

Cool, nu?


Ziua III – 23 iunie 2017

PRIMII ROMÂNI CARE AU PARTICIPAT ÎNTR-O ECHIPĂ LA HERCULES TROPHY

Ora 6:30

Păi cine putea să doarmă mai mult?!

M-am străduit să nu îi trezesc și pe băieți înainte de vreme și, brusc, fix cu 3 ore înainte de competiție, mi-a venit să fac niște exerciții de încălzire! (“Ce copil cuminte!”)

M-am apucat să număr atâtea aplecări, atâtea genuflexiuni, răsuciri de trunchi, hai sus, hai jos, hai la stânga, la dreapta… ce să mai, în 10 minute credeam că mă simt super energizată. Se auzea deja muzică de la punctul de înregistrare…

Ora 7:30

Mi-am pus repede echipamentul din dotare și (mândră tare!) super hanoracul Herculean primit cu o zi înainte în dar și m-am îndreptat spre Registration Area.

(“WOW! Oare așa s-au trezit toți? De unde au energia asta? Și cum de  vin deja valuri de oameni cu 2 ore înainte de competiție?”)

Carlitos, MC-ul, era un tip foarte jovial, tot un zâmbet și-o veselie, era  în mijlocul participanților, îi îndruma, îi încuraja, îi antrena să danseze cu el și cu Kelly, instructoarea de la Hercules Dance! Participanții râdeau cu toată gura, își făceau selfie-uri după selfie-uri și dansau așteptându-și rândul la înregistrare, iar apoi erau din nou fotografiați de fotografii oficiali trecând printr-o arcadă de mâini vesele ale membrilor din crew.

(“Eliza, dar competiția începe abia peste 2 ore… de ce nu am profita de toată energia asta frumoasă și nu ne-am încarcă bateriile ?! Oh, but wait, noi în ce echipă concurăm, cine sunt colegii noștri?”)

[cml_media_alt id='7533']20170623_095510[/cml_media_alt]
Ora 9:00

“Guuuuuys, începem operațiunea Find our team!“

Și am dat peste cele 5 doamne flămânde din echipa noastră, dintre care 4 chiar doamne cu o bună experiență de viață. Din 3 vorbe ne-am dat seama toți că suntem la prima participare, că nu avem vreo strategie de echipă, pentru că nu știm cum funcționează și apoi ne-am hotărât pe loc că o să ne distrăm foarte tare!

Căpitanul nostru, Barbara, a primit un kit complet pentru echipa noastră, care conținea:

 • programul exact al echipei noastre pentru ziua aceea și harta locației
 • brățările de participanți
 • voucherele pentru mâncare și băuturi pentru fiecare membru al echipei și newsletter-ul cu ultimele noutăți despre Hercules Trophy în lume.

Oh, wait…ne-am găsit și pe noi acolo

Am încercat să răspundem mai întâi la Brain Labour, această probă din 5 întrebări de perspicacitate și logică, contra-cronometru.

Apoi am evaluat repede harta, ca să vedem unde sunt amplasate primele probe la care urma să participăm noi.

Și nici nu ne-am dat seama când s-a făcut exact timpul să mergem în fața scenei să facem încălzirea împreună cu Kelly – hey, aici au urmat câțiva dintre pașii dansului Herculean și simțeam cum am mușcat deja din cașcaval, pentru că eu îi știam (“Ieri am învățat și am repetat atâția pași și acum facem doar 2 – 3?!”)!

La cât de entuziasmați erau toți, la câtă hărmălaie și veselie, mă și întrebam dacă cineva se mai uită la ceas și dacă vom putea să ne respectăm timing-ul de echipă.

Numai că nici n-am terminat bine gândul, când Carlitos, MC-ul a anunțat începerea Ceremoniei oficiale de Deschidere a competiției, 2 torțe aprinse au fost urcate pe scenă, iar apoi, în doar câteva secunde, scena a fost cuprinsă de iureșul căpitanilor de echipă cu steaguri și bannere fluturând în mâini, cântând și fluierând a bucurie!

Ora 10:00

Ceas elvețian, la ora 10:00 toți căpitanii de pe scenă și-au strigat echipele și au dat iama spre probe, fiecare după programul lui.

Noi am început cu Foot Darts, Cross Country, SUP și ElliptiGo. La fiecare probă participă câte 4 membri – noi ne-am decis pe loc, în fața fiecărei probe.

Geniale sunt! Atunci când intri în cursă cu gândul că vrei să câștigi, toate probele par dificile, greu de abordat de unii membri mai plinuți sau poate mai lipsiți de formă atletică, te stresezi să scoți cel mai rapid timp, forțezi limitele, riști.

Dar mi-am amintit ce spusese Yves din prima zi, la briefing… ”don’t take any risks” și acum am înțeles. Am dat ce-am avut mai bun cu pregătirea din momentul acela, cu colegii mei de echipă pe care abia i-am cunoscut și care au înțeles același lucru, cu bucuria experienței extraordinare pe care o trăiam chiar atunci! Nu aveam legătură cu premiile, ci cu descoperirea unor oameni noi, cu o cultura a competiției destul de diferită de a noastră, dar foarte sănătoasă, cu experimentarea unor probe pe care nu le-am mai întâlnit niciodată, cu gust de party all day long!

Ora 12:00

Noi am terminat destul de ușor primele 4 probe, așa că nu prea am apucat să obosim, dar tot ne-am oprit la pauza de snack cu mere și brioșe, cafea de specialitate (m-am întrecut puțin cu gluma, dar l-am rugat pe barista să-mi dea voie să îmi fac singură latte art-ul și l-am impresionat – nu prin creație, ci prin îndrăzneală, cred).

Unele dintre colegele noastre au profitat de pauza scurtă pentru un program de relaxare de 10 minute, cu niște ochelari speciali cu muzică și su luminițe… hm, un pic Star Trek looking, dar se pare că foarte apreciați.

Între timp, Adi a profitat de răgaz și și-a trimis drona în supervizare prin împrejurimi, să vedem cum se descurcă și celelate echipe 😛

Ora 13:30

Pauza de prânz de 1 oră a marcat și jumătatea competiției. Am mâncat sănătos, rulori de pui cu multe legume fresh, cât să ne dea un boost de energie pentru restul zilei.

Încă 3 probe până la următorul respiro:

 • Adrenalator, o bandă de alergare care funcționează invers și e înclinată la 45 de grade (ei, bine, aici a contat destul de mult faptul că în echipa noastră erau și 2 foste participante la maratoane),
 • BossaBall, jocul de volei în care se punctează extra loviturile reușite prin săritura din trambulină și
 • Bugxters (buggie-urile cunoscute de toată lumea, dar pe care eu nu le încercasem până acum).

Ora 15:00

Și după al doilea snack au urmat cele mai cool probe ever!

Flip It ne-a antrenat bine de tot pe toți – nu am fi putut rostogoli cubul gonflabil fără strategia lui Sabin de a ne număra pașii și de a striga ca un Herculean în continuu “Go Team! Go Team!”. Aveam senzația că o să ies prin cubul ăla cu toată forța pe care o investeam la fiecare strigăt!

Și nu a fost mai prejos nici Car Pulling, probă care, însă, s-a dovedit muuult mai accesibilă decât ne-am imaginat noi! La proba asta, cel mai mult ne-a bucurat faptul că am putut trage mașina după noi de 2 ori- (aveam senzația că din prima tură am înțeles exact care e tactica potrivită de urnire !

Doar Pole Dance-ul ne-a luat pe toți prin surprindere, însă 4 dintre colegele noastre ne-au dovedit că tehnica și atenția la detaliile explicate de instructori sunt departe de a fi complicate, indiferent de vârstă sau pregătire fizică.

[cml_media_alt id='7535']20170623_180643[/cml_media_alt]Ora 17:30

Nu ne venea să credem că la 17:30 terminaserăm cu toate probele și că nu simțeam oboseală!

Cum am intrat înapoi în Hercules Village distracția părea că fix pe noi ne așteaptă: photobooth cu pozele pe loc, zona de masaj de relaxare era activată, se serveau primele băuturi alcoolice (competiția era gata de-acum!), MC-ul ne antrena deja să ne venim către scenă, unde muzica era deja de show!

Ora 19:30

După ce ne-am bucurat de un Apero senzațional cu mango și fructul pasiunii, lămâie sau fructe de pădure (o băutură alcoolică specific belgiană, care aduce mult cu lichior dulce de fructe) și apoi de un BBQ gustos, cu o vită perfect pregătită și cu multe salate fresh, Kelly a urcat din nou pe scenă și, în sfârșit, a antrenat participanții și cu restul dansurilor pe care le învățasem cu o zi înainte și nu știam ce o să facem cu ele. (“AHA!”)

[cml_media_alt id='7536']20170624_094733[/cml_media_alt] Ceremonia de Premiere a durat fix jumătate de oră, timp în care au fost anunțate toate categoriile de cîștigători: Locurile I, II, și III, Cel mai tare Outfit de echipă, Cea mai Fair echipă, Cel mai Cool Crew Member, Cea mai Deșteaptă echipă.

Ce ni s-a părut foarte cool la capitolul acesta a fost lipsa premiilor financiare materiale – tuturor câștigătorilor de pe podium li s-au oferit cupe, iar celorlalte echipe sticle de șampanie. Încă o dovadă că Hercules Trophy este o experiență diferită de alte competiții sportive, că pune accent pe distracție și lucru în echipă și că nu e motivată de câștiguri palpabile, ci de dorința de distracție altfel, de apartenență sau asociere cu cea mai cool competiție sportivă corporate de pe planetă!

[cml_media_alt id='7537']20170624_220532[/cml_media_alt] Noi ne-am antrenat la party până la miezul nopții și ne-am bucurat de toată experiența ca niște adolescenți la balul de absolvire, dar cu un extra bonus – 2 DJ de la Tomorrowland, deja cu state vechi la Hercules Trophy: Makasi și Nexuz!

Herculeans, that’s how we felt that day!


Ziua IV – 24 iunie 2017 & ZIUA V – 25 IUNIE 2017

Wow moments

Mărturisesc că n-am putut sta deoparte, să dorm mai mult în zilele în care nu am participat la competiție… așa de mult ne-am umplut de energie grozavă în dimineața trecută, că abia așteptam zilele următoare să repetăm experiența!

Și o să vă spunem ce ne-a plăcut foarte tare:

 • Energia de dimineață ne-a dat un vibe magic în fiecare din cele 3 zile de competiție!
 • Competiția a început la 10:00, sharp și s-a desfășurat într-o armonie excelentă, pentru că toți cei implicați au înțeles că mai bine se bucură de o ptrecere grozavă decât să piardă mai mult timp decât necesar la probe!
 • Nu a existat niciun decalaj de timp, în niciuna dintre zile, iar membrii echipei au avut cel mai important aport pentru asta
 • Probele de la Ladies Games, competiția derivată din Hercules Trophy și adaptată pentru ladies, sunt gândite și personalizate special pentru femei – așa ne-am putut bucura de un Cross Country cu obstacole în forma de rujuri sau inele cu diamante, de o proba de la Stihl, găzduită de 3 domni foarte arătoși și șarmanți sau de o simulare de sesiune foto într-un studio profesionist!
 • Cei mai mulți participanți nu erau la prima participare! Am povestit curioși cu oameni care erau la a 8-a participare sau a 5-a sau a 3-a, pentru că am vrut să vedem ce îi face să revină de fiecare dată. Și am aflat că este vorba exact despre spiritul Herculean:
  • energia competiției este memorabilă și nu există alt loc în care să o retrăiască la fel,
  • vin cu colegii și ajung să îi cunoască în feluri în care nu mai au ocazia să o facă,
  • desi este un concurs, faptul că nu se luptă pentru premii îi face să se bucure la maxim de o experiență cool
  • probele/mix-ul de probe nu se repetă, nu sunt în niciun an la fel, deși Cross Country este o provocare la fiecare ediție, de peste 15 ani
  • ai toată distracția într-un singur loc, exact ca la un festival; practic, pe lângă faptul că îți descoperi colegii altfel și că te distrezi cu ei la probele Herculeene, mai ai timp să stai și cu prietenii sau familia, care te încurajează de pe margine.

Și, dacă ar fi să ne intrebați pe noi, luați individual, cum a fost, v-am răspunde:

Da, a fost o experiență wow pentru echipa din România!

Da, e altceva când ești acolo, în mijlocul lucrurilor și guști direct din tot ce înseamnă un Hercules Trophy!

Da, de fapt nu e deloc greu de participat la probe chiar și fără nicio pregătire fizică dinainte!

Da, ne-am făcut o mulțime de prieteni noi, oameni foarte faini, care și-ar dori să ajungă la prima noastră ediție din România!

Da, energia care se crează printre sute de participanți de la prima oră este unică și molipsitoare!

Herculean, that’s how I feel today!

[cml_media_alt id='7549']20170625_230438[/cml_media_alt]