Team building-ul – Tot ce trebuie să știi despre acesta – Universum

Social

Limbă:

Team building-ul – Tot ce trebuie să știi despre acesta

14 Jan 2020

În majoritatea definițiilor date, team building-ul este un proces de motivare a unei echipe pentru a-și atinge scopul, prin îmbunătățirea relațiilor interpersonale.

Dar noi știm că un team building este, defapt, ceva mai mult decât atât. Reușita lui presupune mai multe aspecte – o organizare perfectă, o comunicare corectă și activități potrivite profilului echipei. 

Uitându-ne la ultimii ani, am putut observa cum companiile au evoluat de la mediile bazate pe competitivitate la cele în care cooperare și colaborarea dintre echipe să fie cheia succesului unui business. 

Dar care sunt beneficiile unui team building pentru echipa mea?

  • Creșterea productivității – unul dintre cele mai importante obiective. În spatele activităților de echipă ar trebui să fie îmbunătățirea celor 3P – procese, politici și proceduri, adică îmbunătățirea productivității echipei.
  • Creșterea motivației – atunci când o echipă se întoarce dintr-un astfel de eveniment creează un momentum – starea de bine, simte energia creată de întregul grup, crește încrederea în scopul companiei și în managementul acesteia și de asemenea văd suportul oferit de organizație.
  • Colaborare – de la sine înțeles, colaborarea este echivalentul acestuia. Nu credem că există activități de team building fără componenta de colaborare. Dar, defapt, ce înseamnă colaborare? Să știi la cine să apelezi pentru anumite informații, să ai încredere și să te poți baza pe oameni și vice versa. Ne bucurăm să vedem echipe în care colaborarea s-a dus mai departe și s-a transformat în prietenii și în afara biroului.
  • Creativitatea – cu cât diversitatea în rândul personalităților oamenilor din echipă este mai mare cu atât este mai benefic pentru companie. Perspectivele, experiențele și expertizele diferite ajută organizația să devină un cumul de idei noi. Sarcinile din cadrul atelierelor oferă posibilitatea echipelor să-și dea frâu liber imaginației, venind astfel cu soluții creative.
  • Pozitivismul – evenimentele organizate pentru echipa ta pot fi o ocazie extraordinară de a le arăta recunoașterea pentru eforturile depuse și rezultatele aduse. Incluzând activități de reward & recognition transmiți și un mesaj puternic despre ce înseamnă succesul în companie.
  • Îmbunătățirea comunicării – probabil, beneficiul cheie este îmbunătățirea comunicării dintre colegii tăi. Activitățile, pe lângă distracție, oferă colegilor tăi posibilitatea creării unei mai bune cunoașteri, consolidarea încrederii și încurajarea elementelor comune dintre aceștia. 
  • Momentele de realizare – sau așa numitele “aha moments”, sunt un beneficiu major al team building-urilor, ajutând participanții să facă legături importante între teorie și practică.

Activitățile de teambuilding sunt o unealtă puternică pentru a dezvolta colaborarea și încrederea, a crește motivația și focusul punctelor tari dintr-o echipă. Dar înainte de a alege din multitudinea de idei este nevoie să ai un scop bine definit și o planificare în detaliu, altfel va rezulta doar o ieșire în afara biroului. 

Team building = Team drinking?

Au apus vremurile acelea în care un eveniment în echipă însemna doar o ieșire, la o cabană undeva la munte, în care se petrecea și se făceau grătare. 

Nu spunem că aceste lucruri au dispărut, ci spunem că aceste lucruri au evoluat și s-au transformat în activități de team building indoor sau outdoor, în București, lângă București, la munte, la mare sau chiar în afara țării. 

Distracția nu a dispărut, chiar din contră a luat o altă formă. Toate activitățile și ideile prezente în portofoliul Universum au componenta de fun și să nu uităm ce am menționat mai sus despre pozitivism. 

Însă, cel mai important lucru din evoluție o reprezintă obiectivul unui astfel de eveniment. De regulă, în brieful dat către agenție se menționează realitatea echipei, cu bune și cu rele. De la aceasta, echipa de business development croiesc o suită de activități care să vină în sprijinul realității echipei. 

Cireașa de pe tort o reprezintă debrieful. Aceasta discuție directă dintre facilitatori sau facilitatorul principal și echipe în care concluzionează activitățile experimentate. 

Cum știi dacă a fost folositor pentru echipa ta?

Un eveniment care nu și-a atins scopul poate fi doar un consumator de resurse. De aceea, când te uiți la echipa ta, la final de eveniment ar trebui să primești răspunsul la reușita acestuia.

Eficiența poate fi măsurată în felul următor:

·        Stabilește o bază de comparație și obiectivele pe termen lung pentru echipa ta;

·        Vizionează cum arată o echipă de succes;

·        Cere feedback de la participanți;

·        Privește-l ca pe o investiție pe termen lung pentru echipa ta.

De unde știu ce i potrivește echipei mele?

În portofoliul Universum găsești peste 100 de idei de activități. Dacă te-ai apuca să le parcurgi pe fiecare ar însemna să stai cu un almanah vechi în brațe preț de câteva ore. Îți recomandăm să apelezi la colegii noștri pentru a primi informații despre acestea, dar până atunci poți arunca o privire peste selecțiile făcute deja de noi:

·       12 Idei de Activități pentru grupuri mici

·       10 Idei de Activități pentru grupuri mari

·       5 Idei de Activități High-Tech

În urma unui eveniment, bucuria noastră, ca echipa de organizare, este fericirea pe care o primim de la participanți și companii, iar aceasta poate fi exprimată în următoarele cuvinte:

“Colaborarea cu echipa Universum Events a fost la cele mai înalte standarde, sunteți profesionisti în adevăratul sens al cuvantului si ceea ce faceți este un benchmark în domeniu. Keep it that away!”

–        Xerox

“Mi-a plăcut modul în care am interactionat și implicarea facilitatorilor pe toata durata teambuilding-ului, nu doar pe parcursul activităților. Au fost exercitii noi, dinamice si atractive, iar recuzita pusa la dispozitie a fost foarte cuprinzatoare.”

–        Coca Cola HBC Romania

“A fost pentru prima data cand am lucrat cu echipa Universum iar experiență în sine a fost foarte placuta. Au răspuns prompt la tot felul de cerințe pentru care mai aveau foarte puțin timp la dispoziție și pe care le-au realizat cu success. Au identificat soluții pentru a reduce costurile dar au păstrat la același standard înalt tot ceea ce au livrat. Îi recomand cu caldura pentru orice fel de eveniment corporate și nu numai.”

–        Rompetrol